Bondskanselier Merkel en premier Davutoglu in Ankara
NOS Nieuws

Duitse politie helpt Turkije met vluchtelingen

Duitse politieteams gaan Turkije helpen bij het beveiligen van de grenzen en het tegengaan van mensensmokkel. Dat maakten bondskanselier Merkel en de Turkse premier Davutoglu bekend in Ankara. De ondersteuning zal naast de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex worden opgezet.

Op korte termijn zullen Duitse specialisten ook helpen bij de opvang van de Syrische vluchtelingen die nu voor de grens met Turkije staan.

Merkel zei geschrokken en ontzet te zijn van het menselijk leed dat ontstaat door de duizenden bommen die Rusland nu in en bij Aleppo laat vallen. Ze wees erop dat ook de Russen een VN-resolutie hebben ondertekend die burgers moet beschermen tegen oorlogsgeweld. Ook Davutoglu wees op de Russische verantwoordelijkheid voor de recente vluchtelingenstroom.

Syrisch leger intensiveert offensief bij Aleppo

Merkel wil de illegale migratie stoppen en legale migratie, via zogenoemde contingenten, mogelijk maken. Dat zijn vooraf afgesproken aantallen vluchtelingen die naar Europa mogen komen.

Merkel: "In januari alleen al zijn bijna 300 mensen verdronken omdat ze illegaal naar Europa wilden reizen, we willen in plaats daarvan een legale en veilige inreis mogelijk maken." Ook vandaag verdronken bij twee incidenten zeker 33 vluchtelingen tussen de Turkse kust en de Griekse eilanden. Naar nog eens veertien opvarenden wordt nog gezocht.

Deze maatregel is eigenlijk een motie van wantrouwen tegen de Europese landen die niet willen meedoen.

Correspondent Jeroen Wollaars

Merkel zei in Turkije dat niet alle Europese landen mee willen werken aan een legale, veiligere inreis. "Maar het kan niet zo zijn dat Turkije de vluchtelingen tegenhoudt en wij zeggen: wij doen niets", zei de bondskanselier.

"Deze maatregel is eigenlijk een motie van wantrouwen tegen de Europese landen die niet willen meedoen", zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Het is behoorlijk opvallend dat de Duitse politie Turkije gaat helpen buiten Frontex om."

Wollaars zegt dat Merkel beseft dat ze de Turken nodig heeft om de vluchtelingenstroom in te dammen. "Ze was vandaag poeslief voor Davutoglu", zegt hij. "Haar toon is daar een stuk milder, dan wanneer ze in eigen land over Turkije praat."

Duitse politie naar Turkije

Nederland hoort bij de landen die wel mee willen doen. Merkel zei dat er onder aanvoering van het Nederlandse voorzitterschap de komende periode hard aan de uitvoering van dit plan gewerkt wordt.

Op 10 februari bespreken premier Rutte en premier Davutoglu op het Catshuis de vluchtelingenproblematiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl