Raketten Noord-Korea cruciaal voor atoomprogramma
Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Volgens de regering in Pyongyang was de lancering een groot succes en is er een satelliet in een baan om de aarde gebracht.
Veel andere landen denken dat het gaat om een test van een langeafstandsraket die de VS zou kunnen bereiken. De ontwikkeling van de raketten is cruciaal voor het Noord-Koreaanse nucleaire programma.
Atoombom
De Noord-Koreanen hebben naar schatting meer dan duizend raketten. De meeste zijn van het type Nodong, een afgeleide van de oude Russische Scud-raket. Met de Nodong kan Noord-Korea Japan bereiken. Het land heeft ook raketten die nog verder kunnen komen, tot de Filipijnen en de Amerikaanse luchtmachtbasis op Guam.
In de VS maken ze zich nog het meeste zorgen over de Taepodong-2, een raket met meerdere trappen. Zulke raketten kunnen Alaska of zelfs Australië bereiken.
Noord-Korea kan een atoombom maken, maar heeft nog niet de middelen heeft om die over grote afstanden af te schieten. Het land zou genoeg plutonium hebben voor zes bommen. Maar een atoombom is zwaar en groot, en past niet zomaar op een raket.
Twijfel
Daarom test het land grotere raketten, zoals die van vandaag. Dat gaat met wisselend succes: de eerste drie lanceringen van een langeafstandsraket mislukten. In 2012 lukte het wel en ook nu zou de raket succesvol een satelliet in een baan om de aarde hebben gebracht.
Een maand geleden deed Noord-Korea naar eigen zeggen een succesvolle test met een waterstofbom. Experts trokken dat in twijfel, omdat de explosie te klein zou zijn geweest. Volgens de Noord-Koreanen komt dat doordat de bom kleiner was dan normaal, wat er weer op zou duiden dat het land stappen maakt met verkleinde bommen voor op een raket.