Een onderminister van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie hield eerder vandaag een gezamenlijke persconferentie met een Amerikaanse legerofficier
NOS Nieuws

Zuid-Korea gaat met VS praten over raketafweersysteem

Zuid-Korea gaat op korte termijn met de VS praten over de stationering van een Amerikaans raketafweersysteem. Dat heeft de regering in Seoel aangekondigd nadat Noord-Korea vannacht een langeafstandsraket had gelanceerd.

Volgens Zuid-Korea is het raketafweersysteem noodzakelijk vanwege de toenemende militaire dreiging vanuit buurland Noord-Korea. Ook Amerikaanse legerofficieren hebben gezegd dat Zuid-Korea een geavanceerd raketafweersysteem nodig heeft om zich te weren tegen mogelijke raketlanceringen door Pyongyang.

Een hooggeplaatste Zuid-Koreaanse legerofficier zei dat het afweersysteem alleen zal worden gebruikt tegen Noord-Korea.

THAAD

De VS denkt erover na om het raketafweersysteem THAAD te sturen. Dat staat voor Terminal High Altitude Area Defense. Het systeem werd in 2008 in gebruik genomen door het Amerikaanse leger. Het is in staat om zowel korte- als langeafstandsraketten uit de lucht te halen.

De regering in Seoel heeft de VS al vaker gevraagd om THAAD op het Koreaanse schiereiland te stationeren, in verband met het raketlanceringsprogramma van Kim Jong-un. De mogelijke komst van het Amerikaanse afweersysteem leidde vorig jaar meerdere keren tot protesten in Zuid-Korea.

Pyongyang houdt vol dat met de raket die vannacht werd gelanceerd een satelliet in de baan rond de aarde is gebracht. Noord-Korea kondigde aan dat er de komende tijd meer satellieten zullen worden gelanceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl