Bezoekers van de traditionele Vrouwenvastenavond gisteren in Keulen
NOS Nieuws

Twee keer zoveel aangiften na eerste Keulse carnavalsnacht

Na de eerste carnavalsnacht in Keulen hebben twee keer zoveel vrouwen aangifte gedaan van een zedendelict als na de eerste nacht vorig jaar. De politie kreeg 22 aangiftes te verwerken. Vorig jaar kwamen na de eerste nacht 9 aangiften van een seksueel delict binnen, het jaar daarvoor 10.

Twee van de aangiften van dit jaar worden als "ernstig" aangemerkt. Bij het eerste geval was een Belgische tv-verslaggeefster het slachtoffer. Zij werd voor het oog van de camera betast. De journaliste van de Waalse publieke omroep zegt in een interview dat de daders overduidelijk Duitsers waren met blond haar en blauwe ogen.

Het tweede slachtoffer was een vrouw die vanmorgen vroeg op weg naar huis werd neergeslagen en verkracht. De dader is gepakt: hij is een 17-jarige vluchteling met een verblijfsstatus.

Aangiftebereidheid

De politie vermoedt dat het aantal aangiftes hoger is, omdat de aangiftebereidheid is toegenomen na alle publiciteit over de massale aanrandingen op Oudejaarsavond bij het station van Keulen.

Zo deed een vrouw aangifte omdat een portier haar alleen wilde binnenlaten als zij hem 25 euro of een kusje zou geven. "Ik wil dat niet bagatelliseren, maar het laat zien dat de aangiftebereidheid is toegenomen", zei een politiewoordvoerder.

180 arrestaties

In totaal deden in Keulen 224 mensen aangifte, onder meer wegens mishandeling en vernieling. De politie arresteerde 180 verdachten. Elf politiemensen raakten bij ruzies lichtgewond.

In verband met de ongeregeldheden op Oudejaarsavond waren er op de eerste carnavalsavond en -nacht 2500 agenten op de been. Dat waren er veel meer dan andere jaren.

Het carnaval in Keulen komt de komende dagen echt op gang. Iets noordelijker, in Düsseldorf, dreigt de grote optocht op maandag niet door te gaan vanwege een zware storm. Ook in andere West-Duitse steden en de Limburgse plaatsen Venlo, Roermond en Kerkrade staat de optocht daardoor op losse schroeven.

De optochten zijn een van de hoogtepunten van het jaarlijkse carnavalsseizoen. De organisatoren in Keulen denken vooralsnog dat de optocht daar kan doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl