Risico voor grote praalwagens bij harde wind
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Advies: pas op met grote praalwagens in de optochten

Organisaties van carnavalsoptochten moeten dagelijks met gemeentebesturen overleggen of de optochten kunnen doorgaan. Dat advies komt van de Veiligheidsregio Zuid Limburg, schrijft 1Limburg.

Er wordt stormachtig weer verwacht op zondag en maandag. Maandag kunnen windstoten tot 75 kilometer per uur voorkomen. Mocht het inderdaad zo hard waaien, dan is een optocht met grote praalwagens niet verantwoord, vindt de Veiligheidsregio.

Volgens burgemeester Vlecken van Landgraaf, ook voorzitter van de gezamelijke carnavalsverenigingen in Limburg, moet elke gemeente de komende dagen afwegen of optochten afgelast of aangepast moeten worden.

Ook in enkele West-Duitse steden staan de optochten door de mogelijke storm op losse schroeven. De Duitse autoriteiten verwachten voor het Ruhrgebied en Düsseldorf windkracht 9 of 10. Het Ruhrgebied ligt slechts 50 kilometer ten oosten van Limburg.

Brabant

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant waarschuwt dat het bij windkracht zes of hoger veiliger is om hoge praalwagens uit te sluiten van de optochten. Draaiende en losse elementen kunnen door de harde wind omvallen. "Vanuit de omgeving kunnen allerlei objecten door de wind los rondvliegen. Mensen kunnen gewond raken."

In een historische binnenstad met smalle straatjes kan paniek in de menigte ontstaan

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

In Den Bosch maken ze zich vooralsnog geen zorgen. De minister van Tochten van de Oeteldonksche Club van 1882 zegt dat bij windstoten van honderd kilometer per uur de optocht in gevaar komt. Het besluit daarover wordt pas op maandagochtend genomen, schrijft Omroep Brabant.

"Dan kunnen de koppen maandagochtend niet op de wagens worden gezet en kan de optocht dus niet doorgaan", zegt Patrick van der Krabben. "Ik heb er echter alle vertrouwen in dat het goedkomt. Onze vrijwilligers steken immers elke dag kaarsjes op in de Sint-Jan."

Ook in Breda is de organisatie optimistisch, maar ook daar wordt pas maandagmorgen een besluit genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl