Deze vrouw viert carnaval met een taser in haar handtas
NOS Nieuws

Keulen op scherp met start vrouwencarnaval

In Keulen is om 11.11 uur het carnaval losgebarsten. De feesten beginnen traditiegetrouw met het vrouwencarnaval. Door de aanrandingen in de nieuwjaarsnacht zijn er extra veel maatregelen genomen om het feest in de Duitse stad veilig te houden.

Zo is er extra cameratoezicht en zijn er twee keer zoveel agenten op de been als normaal met carnaval. Politieagenten dragen ook bodycams. "Deze draaien niet de hele tijd, maar als de situatie gevaarlijk dreigt te worden, dan springen ze aan", vertelt een woordvoerder van de politie.

Er zijn ook zogeheten 'frauen security points' ingericht waar vrouwen naartoe kunnen op het moment dat ze zich niet veilig voelen. Hier kunnen ze hun verhaal kwijt en worden ze eventueel geholpen met verdere stappen.

In de aanloop naar het carnavalsfeest zijn er ook maatregelen genomen. Vluchtelingen hebben volgens correspondent Jeroen Wollaars bijvoorbeeld les gehad over wat het feest inhoudt. "Ze kregen daarbij informatie over waarom de vrouwen zich misschien net wat losser gedragen en dat dat niet betekent dat je eraan mag zitten."

'We laten ons carnaval niet afpakken'

Of alle maatregelen ervoor zorgen dat vrouwen zich veiliger voelen in Keulen is nog maar de vraag. "Het veiligheidsgevoel is dit jaar in ieder geval wel anders", zegt een feestganger. Een andere vrouw denkt dat ook de feeststemming eronder lijdt. "Ik ben bang dat iedereen minder uitgelaten is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl