Assange: uitspraak VN is overwinning

Assange geeft overwinningsspeach op balkon ambassade

WikiLeaks-oprichter Julian Assange noemt de uitspraak van de Verenigde Naties dat hij onterecht vastzit, een overwinning. Assange verscheen aan het einde van de middag op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij in 2012 naartoe vluchtte om uit handen van de Britse politie te blijven.

"Dit is een overwinning die niemand kan negeren", zei Assange. Hij zegt dat Groot-Brittannië, Zweden en de Verenigde Staten het oordeel van de VN moeten respecteren. In Zweden wordt Assange gezocht voor twee verkrachtingen; de VS wil de WikiLeaks-oprichter vervolgen voor het publiceren van geheime documenten.

Verbaasd

Assange reageerde verbaasd op de uitspraak van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hammond, die de uitspraak belachelijk noemt. "Feit is: het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn onderdeel van dit proces. Ze hebben verloren."

De Australiër ging ook kort in op zijn privésituatie. Hij zegt dat zijn familie en kinderen al jarenlang lijden onder de gang van zaken. "Zij willen hun vader terug", aldus Assange. "En dat gaat gebeuren."

Schadevergoeding

Een VN-commissie oordeelde gisteren dat de klokkenluider onterecht vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen. De onderzoekers concludeerden dat Assange moet worden vrijgelaten en recht heeft op een schadevergoeding.

Eerder op de dag reageerde Assange via een videoverbinding op het VN-oordeel. Hij dankte de organisatie voor het onderzoek naar zijn situatie en zei dat het oordeel van de VN een van de belangrijkste vormen van internationaal recht is. Volgens hem hadden Groot-Brittannië en Zweden de kans om in beroep te gaan, maar hebben zij dat nagelaten.

Daarom hebben beide landen volgens Assange geen andere keus dan te handelen naar de uitspraak van de VN-commissie. "Dit is het einde van een lange juridische weg", zei hij. "Het oordeel staat nu vast, er kan niets meer aan worden veranderd."

Kans op vrijlating klein

Assange zei dat Groot-Brittannië en Zweden actie moeten ondernemen naar aanleiding van de uitspraken van de VN. "Als ze dat niet doen," zei hij, "lopen beide landen de kans dat ze worden uitgesloten van VN-organen en kunnen hun zelfs sancties worden opgelegd."

Maar de kans dat de klokkenluider op vrije voeten blijft als hij buiten de ambassade komt en een schadevergoeding krijgt, is erg klein. Groot-Brittannië en Zweden hebben al gezegd dat zij zich niets zullen aantrekken van het oordeel van de VN. Volgens Hammond zit Assange op eigen initiatief vast in de ambassade van Ecuador.

Assange opgelucht over VN-rapport dat hem vrij pleit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl