WikiLeaks-oprichter Julian Assange in 2014
NOS Nieuws

'Assange zit onterecht vast in ambassade Ecuador'

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zit onterecht vast in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat is volgens de BBC en het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken de conclusie van een VN-onderzoek naar zijn situatie.

Assange vroeg de VN in 2014 te onderzoeken of zijn detentie legaal is. Zelf is hij van mening dat er sprake is van illegale detentie omdat hij de ambassade feitelijk niet kan verlaten. Zodra hij een voet over de drempel zet, wordt hij door de Britse politie gearresteerd.

Het oordeel van de VN-commissie wordt morgen officieel bekendgemaakt.

'Hij kiest er zelf voor'

Volgens een woordvoerder van premier Cameron is het Assanges eigen keuze om opgesloten te blijven. "Hij wil zijn arrestatie ontlopen door in de ambassade te verblijven. Daar kiest hij zelf voor."

Het arrestatiebevel tegen Assange blijft ongeacht de uitspraak morgen gewoon van kracht, zegt de woordvoerder. Zodra hij de ambassade verlaat, wordt hij gearresteerd.

Eerder vandaag liet Assange weten dat hij zich zou overgeven aan de Britse politie als hij de zaak bij de Verenigde Naties zou verliezen.

Arrestatiebevel blijft van kracht

De klokkenluider vluchtte ruim drie jaar geleden naar de ambassade van Ecuador om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Dat land wil hem ondervragen over beschuldigingen van aanranding en verkrachting, maar Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS. Daar kan hij vervolgd worden voor het publiceren van geheime documenten, onder meer over de oorlog in Afghanistan.

Volgens de Britse regering wordt Assange nog altijd beschuldigd van verkrachting en is dat de reden dat er een Europees arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd. "Groot-Brittannië heeft dus nog steeds een juridische verplichting om hem uit te leveren aan Zweden", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl