Assange tijdens een interview op de Franse televisie
NOS Nieuws

VN: vrijlating en schadevergoeding voor Assange

WikiLeaks-oprichter Assange moet worden vrijgelaten en heeft recht op een schadevergoeding. Dat heeft een speciale VN-commissie besloten.

Gisteren werd al bekend dat de onderzoekers van de Verenigde Naties concludeerden dat Assange onterecht vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange vluchtte ruim drie jaar geleden naar de ambassade van Ecuador om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Dat land wil de klokkenluider ondervragen over beschuldigingen van aanranding en verkrachting, maar Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS. In Amerika kan hij vervolgd worden voor het publiceren van geheime documenten, onder meer over de oorlog in Afghanistan.

Vrijwillige keuze

Zweden herhaalt dat Assange niet bang hoeft te zijn voor uitzetting naar een land waar hij het risico loopt op een onmenselijke of vernederende behandeling. Het land zegt dat Assange vrijwillig heeft gekozen om in de ambassade van Ecuador te blijven en dat Zweden geen invloed heeft op zijn beslissing om daar te blijven.

Ook zegt een woordvoerder dat de Zweedse overheid niet kan ingrijpen, omdat de zaak onder de rechter is.

Groot-Brittannië zegt dat Assange een gelegitimeerde arrestatie ontwijkt door in de ambassade te blijven. Het land benadrukt dat het de verplichting heeft om hem uit te leveren aan Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl