Een Braziliaanse vrouw met haar baby die met een hersenafwijking is geboren
NOS Nieuws

Hoe gevaarlijk is het zika-virus voor jou?

Het aantal mensen dat is besmet met het zika-virus groeit heel erg snel. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.

De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat zo'n drie tot vier miljoen mensen op het Amerikaanse continent besmet zullen raken, onder wie 1,5 miljoen Brazilianen. Ook in Curaçao, Sint-Maarten en Suriname zijn gevallen bekend.

Wat kun je doen als je van plan bent naar de regio af te reizen? En wanneer moet je maatregelen treffen? Vijf vragen over het zika-virus.

Wat is het zika-virus?

Het virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet erg bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.

Zwangere vrouwen die het zika-virus oplopen, lijken een grotere kans te hebben op een kindje met een te klein hoofdje. In Brazilië werden vorig jaar 3500 baby's geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Dat verband werd bij eerdere besmettingsgebieden in Azië en Afrika niet aangetroffen.

Wat is het zika-virus?

Waar heerst het zika-virus?

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC adviseert zwangere vrouwen voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen.

De waarschuwing geldt voor onder meer Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Ook voor een aantal Caribische landen geldt het negatieve advies, net als voor het Afrikaanse eiland Kaapverdië en Samoa, dat in de Stille Oceaan ligt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten, maar heeft nog geen reden gezien om reisadviezen voor die landen aan te passen.

Larven van de mug die het zika-virus overdraagt onder een microscoop

Zijn er gevallen van zika in Nederland bekend?

Het Nederlandse RIVM heeft twaalf meldingen ontvangen van besmettingen. Allemaal waren ze afkomstig van reizigers uit Suriname. Waarschijnlijk hebben meer Nederlanders het virus opgelopen. De patiënten kunnen niemand besmetten en de mug die het virus verspreidt, komt in Nederland niet voor.

Is er een vaccin tegen het virus?

Vooralsnog niet. Reizigers wordt aangeraden bedekkende kleding te dragen en zich goed in te smeren met een muggenwerend middel, zoals DEET.

Landen waar het Zika-Virus voorkomt

Is er een oplossing in zicht?

In een Braziliaanse stad is een genetisch gemanipuleerde mannetjesmug verspreid die het zika-virus moet stoppen. Die mug kan zich voortplanten, maar zijn nakomelingen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. De populatie neemt dan snel af. Omdat alleen de vrouwtjesmuggen prikken, verspreidt de gemanipuleerde mannetjesmug de ziekte niet nog verder.

Bij de test nam in een wijk in de Braziliaanse stad het aantal muggen dat het virus verspreidt, met 82 procent af. Een deskundige zegt dat als de methode breed wordt toegepast, de muggenpopulatie ver genoeg zal afnemen om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Een muggenbestrijder in Rio de Janeiro

Toch worden er ook kanttekeningen geplaatst bij dit 'wapen'. Critici vinden het experiment niet efficiënt en zeggen dat er eerst uitgebreid onderzoek moet worden gedaan, voordat dit middel grootschalig wordt ingezet.

De Braziliaanse overheid heeft opdracht gegeven in recordtempo een vaccin te ontwikkelen. Volgens Amerikaanse wetenschappers kan het nog zeker tien jaar duren, voordat het medicijn op de markt ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl