De was hangt buiten bij het asielcentrum Castelnuovo
NOS Nieuws

Eerste 'herverdeelde' vluchtelingen naar Nederland

De eerste 'herverdeelde' vluchtelingen zijn vanuit Italië naar Nederland gereisd. Het gaat om een groep van vijftig Eritreeërs, verdeeld over twee vluchten. Hun eerste vliegtuig vertrok vanochtend vroeg; het tweede vertrekt rond het middaguur.

Bij het vertrek mocht de pers niet aanwezig zijn, in tegenstelling tot bij eerdere overplaatsingen naar andere Europese lidstaten.

De Eritreeërs komen naar Nederland vanwege de afspraken die vorig jaar in Brussel zijn gemaakt over het herverdelen van vluchtelingen uit Italië en Griekenland. Volgens de verdeelsleutel zou Nederland 9000 mensen moeten opnemen. De eerste vijftig komen dus vandaag aan.

Rop Zoutberg: 75 procent kans op asiel in Nederland

De Italianen houden de pers op afstand op verzoek van de Nederlandse overheid, zegt correspondent Rop Zoutberg. "We hebben pogingen gedaan, maar het laatste dat ik hoorde was dat op nadrukkelijk verzoek van de Nederlandse autoriteiten de pers niet welkom was op het vliegveld. 'Dat is niet opportuun', werd mij gezegd."

Nederland is nu EU-voorzitter dus het lijkt me dat ze er bij gebaat zijn een voorbeeld te stellen.

Correspondent Rop Zoutberg

Dat besluit is opvallend, zegt Zoutberg. Bij eerdere overplaatsingen was de pers wel welkom en was er zelfs een complete Europese delegatie aanwezig. Mensen die vertrokken werden omhelsd en er werden handen geschud.

Het is onduidelijk waarom van dat alles nu geen sprake is. "Nederland is sinds 1 januari EU-voorzitter, dus het lijkt me dat ze er bij gebaat zijn een voorbeeld te stellen. Maar misschien is er angst voor protesten in Nederland als er een groep wordt overgebracht."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het gaat om een groep volwassen vluchtelingen die een grote kans maken op een asielstatus. De vluchtelingen zijn door Nederlandse ambtenaren bezocht. Die hebben ze ook voorbereid op hun komst naar Nederland. Uit privacyoverwegingen wil het ministerie verder niets zeggen over de groep.

In totaal zijn er nu pas 300 vluchtelingen herverdeeld. Er is veel onwil.

Correspondent Rop Zoutberg

Vorig jaar spraken de Europese regeringsleiders af om 160.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten te herverdelen. Zo willen ze de Zuid-Europese landen ontlasten. "Maar het gaat heel erg langzaam", zegt Zoutberg. "In totaal zijn er nu pas 300 vluchtelingen herverdeeld. Er is veel onwil." Uit Europese cijfers blijkt dat zo'n vijftien lidstaten hun afspraken niet nakomen, zegt Zoutberg, waaronder Oostenrijk, Bulgarije en Hongarije.

In ruil voor het herverdelen van vluchtelingen zou Italië vijf zogeheten hotspots openen. Daar zouden vluchtelingen die in Europa aankomen snel geïdentificeerd moeten worden. "Maar ook dat proces gaat tergend langzaam. Dat is het politieke antwoord van Italië op de Europese onwil", zegt Zoutberg. "Er zijn nu twee hotspots open, de andere bestaan alleen nog maar op papier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl