De Europese regeringsleiders komen de vorig jaar gemaakte afspraken om de vluchtelingencrisis aan te pakken niet na. Van de vorig jaar toegezegde 2,8 miljard euro aan financiële hulp is nog geen 600 miljoen euro binnen. En van de in september afgesproken herverdeling van 160.000 vluchtelingen over Europa, zijn vier maanden later slechts 272 vluchtelingen verdeeld.
Oplossingen op Europese top
Door de snelle toename van het aantal vluchtelingen in Europa het afgelopen jaar waren de Europese regeringsleiders genoodzaakt om snel met oplossingen te komen. Op verschillende Europese toppen kwamen de leiders vorig jaar bijeen om mogelijke oplossingen te bespreken.
Zo werd op de Europese top van 23 september vorig jaar afgesproken om 120.000 vluchtelingen te herverdelen over Europa. Eerder die zomer waren de regeringsleiders al overeengekomen om 40.000 vluchtelingen te spreiden over Europa. In totaal moeten dus 160.000 vluchtelingen, voornamelijk afkomstig uit Italië en Griekenland, herverdeeld worden.
Van alle Europese landen hebben op dit moment alleen België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje en Zweden vluchtelingen afkomstig uit Italië of Griekenland opgenomen. Nederland heeft in eerste instantie toegezegd om 100 vluchtelingen op te nemen. De eerste groep vluchtelingen uit Italië komt morgen in Nederland aan.
Financiële hulp
Tot nu toe lukt het de Europese lidstaten ook niet om de toegezegde financiële hulp bijeen te brengen. De Europese leiders spraken af om gezamenlijk 2,8 miljard euro bijeen te brengen voor de vluchtelingencrisis.
Zo zegden de regeringsleiders 1,8 miljard euro toe voor een investeringsfonds voor Afrika. Voor dit fonds is op dit moment 81 miljoen euro binnen. En van de toegezegde 500 miljoen euro voor het 'Syria Trust Fund' is vandaag de dag door de EU-landen 52 miljoen euro opgebracht.
Hotspots
De regeringsleiders maakten ook afspraken om opvangcentra op te richten in Italië en Griekenland, zogenaamde hotspots. Iedereen die de Europese Unie wil binnenkomen moet hier geregistreerd en geïdentificeerd worden.
Ook deze hotspots komen nauwelijks van de grond. De afspraak was dat de elf hotspots in Griekenland en Italië eind november operationeel moesten zijn. Op dit moment is in Griekenland alleen het identificatiecentrum in Lesbos actief en in Italië de centra in Lampedusa en Trapani.
Extra grenswachten
Halverwege oktober vroeg Frontex, het Europese agentschap voor grensbewaking aan de buitengrenzen, de lidstaten om 775 grenswachten. Ook deze oproep krijgt niet de gewenste respons. De lidstaten hebben 447 grenswachten toegezegd.
“Op nobele woorden moeten concrete acties volgen.”
'Meer inspanningen'
Leden van de Europese Commissie hebben de EU-landen regelmatig aangesproken op het niet nakomen van de afspraken. Al in oktober vorig jaar riep de voorzitter van de Europese Unie, Jean-Claude Juncker, de lidstaten op om hun beloften na te komen.
"Op nobele woorden moeten concrete acties volgen." Ook vicevoorzitter Frans Timmermans luidde toen al de noodklok. "De lidstaten hebben beloften gedaan, nu moeten ze leveren." Gisteren herhaalde hij zijn oproep. "Er moeten meer inspanningen geleverd worden door ons allemaal."