Het afvalwater kleurt de Rio Doce
NOS Nieuws

Doorgebroken dam Brazilië wordt niet hersteld

De eigenaar van een ijzerertsmijn in het zuidoosten van Brazilië is niet van plan om een dam te herbouwen die in november doorbrak. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Door de doorbraak kwamen 17 mensen om het leven.

De dam hield het afvalwater uit een mijn tegen. Het zwaar verontreinigde water en de modder overspoelde een dorp en kwam in de Rio Doce terecht, en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan.

Half jaar onderzoek

"We zijn niet van plan om de dam te herbouwen op deze plek, gezien alles wat er gebeurd is," zei de bestuursvoorzitter van Samarco, het bedrijf dat de mijn exploiteert.

Volgens hem duurt het zeker een half jaar om te onderzoeken wat de oorzaak van de doorbraak is. Hij blijft er ook bij dat de modder die het dorp overspoelde niet giftig is.

Enorme schade

De schade door de damdoorbraak is aanzienlijk. De giftige smurrie verwoestte grote stukken beschermd tropisch regenwoud. Daarnaast zaten op een bepaald moment 280.000 mensen in het zuidoosten van Brazilië zonder drinkwater.

De Braziliaanse regering heeft Samarco voor 4,8 miljard euro aansprakelijk gesteld voor de schade. Volgens de minister van Milieu moeten zeker 500 kilometer rivier en oevers worden schoongemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl