NOS Nieuws

Giftig mijnafval Brazilië bereikt Atlantische Oceaan

In Brazilië heeft zo'n 50 miljoen kubieke meter mijnafval de Atlantische Oceaan bereikt. Water met een grote hoeveelheid chemisch afval stroomt via de Doce-rivier over een afstand van 650 kilometer naar de oceaan. Op luchtbeelden zijn grote bruine vlekken te zien.

Twee weken geleden brak een dam door in Bento Rodrigues, in het zuidoosten van Brazilië. De dam hield afvalwater uit de ijzerertsmijn tegen. Een enorme stroom met vervuild water overspoelde de hele streek. Er vielen zeker twaalf doden en er worden nog elf mensen vermist. Waarschijnlijk hebben deze mensen het ook niet overleefd.

Lederschildpad

Het water is zwaar verontreinigd. Veel planten en dieren zijn gedood doordat er in het water te weinig zuurstof zit. Ook een natuurreservaat wordt inmiddels bedreigd door het mijnafval. Het Comboios-reservaat is een van de weinige nestgebieden van de bedreigde lederschildpad aan de Braziliaanse kust.

De lederschildpad is met een schildlengte van bijna 2,5 meter de grootste schildpad ter wereld. Het is een beschermde diersoort.

  • Reuters
    Het water is sterk verontreinigd en dat heeft grote gevolgen voor de dieren in zee
  • Reuters

De beheerder van de mijn, het bedrijf Samarco, heeft na de dambreuk 250 miljoen euro vrijgemaakt voor het opruimen van de rotzooi en het betalen van schadevergoeding. De Braziliaanse autoriteiten hebben het bedrijf een boete opgelegd van 62 miljoen euro. Waardoor de dam doorbrak, is niet bekend.

Mijnafval stroomt in zee na damdoorbraak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl