De Doce-rivier is door de damdoorbraak zwaar vervuild geraakt
NOS Nieuws

Mijnbouwers aansprakelijk voor miljardenschade damdoorbraak

Een Braziliaanse rechter heeft beslag laten leggen op de eigendommen van twee mijnbouwbedrijven. Ze worden aansprakelijk gesteld voor de schade van het doorbreken van een dam, vorige maand.

De twee bedrijven, BHP Billiton en Vale, hebben samen een kleiner mijnbouwbedrijf opgericht, Samarco. Samarco is de eigenaar van de doorgebroken dam, maar heeft zelf niet genoeg geld om de miljardenschade te betalen.

De dam, bij het dorp Bento Rodrigues in het zuidoosten van Brazilië, hield het afvalwater van een ijzerertsmijn tegen. Toen hij doorbrak, overstroomde het dorp. Zeker twaalf mensen kwamen om.

Rivier

De milieuschade is omvangrijk. Het zwaar verontreinigde water is via de Doce-rivier naar de Atlantische Oceaan gestroomd. Veel dieren en planten zijn gedood.

De financiële schade wordt geschat op bijna 4,8 miljard euro. Volgens de Braziliaanse minister van Milieu moet in totaal zo'n 500 kilometer van de rivier worden gebaggerd. Er moeten nieuwe planten komen en zoetwaterbronnen moeten worden gezuiverd.

De autoriteiten houden de mijnbedrijven verantwoordelijk, en de rechter is het daarmee eens. Als de bedrijven niet onmiddellijk maatregelen nemen om de schade te beperken, krijgen ze een boete van ruim 35 miljoen euro per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl