Premier Rutte komt aan bij de EU-top
NOS Nieuws

Rutte rekent op 'strakke afspraken' met Turkije op EU-top

Premier Rutte is aangekomen in Brussel voor de EU-top met Turkije over vluchtelingen. Regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten spreken vanmiddag met de Turkse regering over maatregelen om de vluchtelingencrisis te beheersen. De premier gaat ervan uit dat er "strakke afspraken" worden gemaakt met Turkije.

"Het belangrijkste is dat de stroom vluchtelingen naar Europa richting nul wordt teruggedrongen", zei Rutte bij aankomst. De premier hoopt dat Turkije in ruil voor geld bereid is om de vluchtelingenstroom zoveel mogelijk te stoppen. "Als we daar in slagen hebben we een goede top."

Rutte komt aan bij EU-top

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat er een einde komt aan de ongecontroleerde toestroom van vluchtelingen naar Europa, zei ze bij aankomst. En volgens haar heeft Turkije daarbij het volste recht om hulp van de EU te verwachten.

De EU-leiders kwamen tijdens een andere top eerder deze maand overeen dat er een fonds van 3 miljard euro moet komen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Nederland moet daar 117 miljoen euro aan bijdragen.

Ruil

In ruil moet Turkije in de komende twee jaar de circa twee miljoen Syrische vluchtelingen onderdak bieden die nu al in Turkije bivakkeren. De EU wil zo voorkomen dat deze mensen besluiten door te reizen naar West-Europa.

Ook wil Brussel dat Turkije de grens met Griekenland beter controleert en afgewezen asielzoekers opneemt. Turkije wil alleen akkoord gaan onder voorwaarden. Zo wil Ankara onder meer dat de toetredingsonderhandelingen met de EU worden hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl