Een Russische Soechoj stijgt op vanaf een Syrische luchtmachtbasis bij Latakia
NOS Nieuws

Brede coalitie Rusland en Westen in Syrië is er nog niet

Tot opluchting van de Franse president Hollande wil Rusland zijn militaire acties in Syrië met het Westen coördineren. Na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije was het de vraag of Moskou nog met andere NAVO-lidstaten wilde samenwerken.

Maar Hollande en zijn Russische collega Poetin hebben in Moskou afspraken gemaakt over hun militaire acties. "Frankrijk en Rusland gaan informatie uitwisselen over vliegroutes en doelen", zegt correspondent David Jan Godfroid in Moskou.

De afspraken kunnen dienen als basis voor verdere samenwerking. Maandag gaat Poetin naar de klimaattop in Parijs en dat is een goede gelegenheid om hierover met andere westerse leiders te praten.

Belofte

Ook samenwerking met de VS is niet uitgesloten, zegt Godfroid. "Rusland wil dat wel en heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Het probleem ligt meer bij de VS, dat geen behoefte heeft aan directe militaire samenwerking met de Russen, misschien omdat ze die niet vertrouwen."

Ook zegde Poetin toe dat Rusland uitsluitend strijdt tegen jihadistische groepen als IS en al-Nusra en niet meer zal vechten tegen gematigde oppositiegroepen. Godfroid: "De vraag is wat die belofte waard is, we zullen zien of ze dat gaan doen."

Terroristen

Ook Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn moet nog maar zien hoe dat uitpakt. "Veel hangt ervan af wat je onder gematigde en terroristische bewegingen verstaat."

Rusland heeft tot nu toe groepen gebombardeerd die tegen Assad vechten. De vraag is of je die moet zien als gematigde oppositie of als terroristen, zegt Van Hoorn. "Pas als ze het daarover eens zijn, kan een brede samenwerking tussen Rusland en het Westen ontstaan."

Verkenningstoestellen

Hollande heeft eerder deze week ook bij andere leiders gepleit voor een gezamenlijke militaire aanpak in Syrië. De president zegt daar veel steun voor te hebben gekregen. Maar de feiten zijn volgens correspondent Frank Renout in Parijs dat de eensgezinde coalitie er nog niet is.

Zo wil de Britse premier Cameron wel meedoen aan bombardementen in Syrië, maar hij stuit op weerstand in zijn parlement. De Verenigde Staten vallen over de Russische aanvallen op gematigde groepen en Duitsland wil verkenningstoestellen sturen, maar geen gevechtsvliegtuigen.

"Ja, er is toenadering", zegt Renout. "Maar de grote coalitie is er nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl