Premier Cameron roept op om luchtaanvallen op IS te steunen
NOS Nieuws

Labourpartij diep verdeeld over bombardementen IS

De Britse Labourpartij is in een diepe crisis gestort door het debat over Britse deelname aan bombardementen op terreurbeweging IS in Syrië.

Premier Cameron deed gisteravond in het Lagerhuis een dringend beroep op het parlement om die bombardementen te steunen, met het argument dat de Britten het aan hun bondgenoten verplicht zijn om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen IS.

De oproep van Cameron in het lagerhuis

Die deelname ligt gevoelig omdat veel Britten schoon genoeg hebben van de Britse betrokkenheid bij de bloedige oorlogen in het Midden-Oosten, zoals in Afghanistan, Irak en Libië.

Tweespalt

Labourleider Corbyn heeft zijn fractie al geschreven dat hij die luchtaanvallen niet wil steunen, omdat Cameron volgens hem geen "samenhangende strategie" heeft gepresenteerd om IS te verslaan. Daarmee gaat de als uiterst links bekendstaande Corbyn in tegen het gevoel van een belangrijk deel van de Labourfractie.

Hij zou vandaag campagne voeren in enkele kiesdistricten waar tussentijdse verkiezingen op stapel staan, maar dat heeft hij afgeblazen.

Labourleider Corbyn tijdens het debat

Cameron wil het alleen op een stemming laten aankomen als zich een duidelijke meerderheid aftekent in het Lagerhuis. Enkele vooraanstaande Labourparlementariërs hebben zich al uitgesproken voor deelname aan de luchtaanvallen, maar het is nog niet zeker of de leden van de Labourfractie de vrijheid krijgen om hun eigen stem te bepalen. Daar wordt maandag over verder gepraat.

In 2013 leed Cameron een nederlaag toen het Lagerhuis stemde tegen deelname aan luchtaanvallen op het regime van de Syrische president Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl