Obama en Hollande overlegden in het Witte Huis over een nieuwe strategie tegen IS
NOS Nieuws

Obama zwijgt over samenwerking met Rusland in Syrië

De VS en Frankrijk voeren hun luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië verder op, en gaan dreigingsinformatie beter en sneller met elkaar delen. Dat heeft president Obama gezegd na zijn onderhoud met de Franse president Hollande.

Over de door Hollande gewenste samenwerking met Rusland in de strijd tegen IS zweeg Obama.

Hollande wilde zijn Amerikaanse collega ertoe bewegen een grote coalitie met Rusland te vormen om Islamitische Staat uit te schakelen. Daags na de aanslagen in Parijs wees Hollande in een toespraak op de noodzaak van zo'n "unieke coalitie".

Contructiever

Maar Obama herhaalde zijn kritiek dat Rusland een constructievere rol kan spelen in Syrië dan nu. Rusland moet zich concentreren op het aanvallen van IS-doelen, en niet allerlei gematigde rebellen in Syrië bestoken, zei Obama.

Ook president Hollande benadrukte dat er alleen samengewerkt kan worden met Rusland als de Russische gevechtsvliegtuigen uitsluitend doelen van Islamitische Staat bestoken. Hij riep de internationale gemeenschap op steun te verlenen aan de strijders die grondoffensieven uitvoeren tegen IS. Frankrijk zal hen uitsluitend vanuit de lucht steunen, zei Hollande, en niet op de grond.

Verder riep Hollande het Kremlin op volledig mee te werken aan een politieke oplossing voor Syrië, waarbij de Syrische president Assad zo snel mogelijk moet opstappen.

Europese samenwerking

Obama deed ook een klemmend beroep op de Europese Unie om akkoord te gaan met het uitwisselen van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen. Verder wees hij erop dat Europese landen in het vervolg meer moeten doen om informatie over terrorisme met elkaar te delen.

Obama benadrukte dat de Amerikanen vierkant achter Frankrijk staan: "Nous sommes tous Français."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl