Soufiane Z. (links) in een in Syrië gemaakte video
NOS Nieuws

Rechter wil meer zekerheid over het lot van Soufiane Z.

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

De behandeling van de zaak tegen Soufiane Z., een van de verdachten in de Haagse jihadzaak, wordt voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank wil meer zekerheid over de vraag of de verdachte nog leeft.

Het Openbaar Ministerie heeft grote moeite met die uitspraak van de rechtbank. "De rechtbank frustreert hiermee de berechting van Soufiane Z. en legt het arrest van het gerechtshof (dat eerder besloot dat er geen sluitend bewijs was dat Soufiane Z. dood is) naast zich neer." Met de uitspraak van de rechter komt er een voorlopig eind aan het 'spookproces' tegen de, vermoedelijk omgekomen, Syriëganger.

Soufiane Z. vertrok in 2013 naar Syrië. Naar verloop van tijd sloot hij zich aan bij IS. Onder de naam Fighting Journalist maakte hij de film Oh, oh Aleppo, een verwijzing naar zijn oude woonplaats Den Haag. Ook plaatste hij een boodschap aan de Nederlandse regering op internet.

In januari van dit jaar zou hij zijn omgekomen bij een Amerikaans bombardement op de stad Kobani. De rechtbank voelde niets voor een spookproces en besloot het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Hiertegen ging het OM in beroep.

In scène

Het OM redeneerde dat er geen sluitend bewijs was voor het overlijden van Soufiane Z. In het verleden hebben meerdere Syriëgangers hun dood in scène gezet om aan vervolging te ontkomen, redeneerde het OM. Het gerechtshof gaf het OM gelijk. De dood van Z. was niet bewezen en dus kwam de zaak weer bij de rechtbank terecht.

Het Openbaar Ministerie wilde de zaak op 3 december inhoudelijk behandelen. Op 10 december zou er dan een uitspraak volgen. Maar daar voelde de rechter niets voor, zo bleek vandaag.

Advocaat Soufiane Z.: het maximale is bereikt

Geen contact

"Als het gerechtshof zegt dat we ervan uit moeten gaan dat hij nog leeft, dan gaan we daarvan uit", zei rechter Elckerbout. Maar een eerlijk proces kunnen we op 3 december niet voeren. Zonder advocaat is dat niet wenselijk. En met advocaat niet mogelijk.

Eerder werd Soufiane Z bijgestaan door advocaat Bart Nooitgedagt. De raadsman twijfelt er niet aan dat zijn cliënt is overleden. "Ik heb alle wegen bewandeld om contact te krijgen. Telefoon, sociale media, familie. Niets heeft tot contact geleid." Om die reden liet hij eerder weten niet gemachtigd te zijn namens zijn cliënt op te treden. Contact was immers niet meer mogelijk.

De rechter voelt niets voor een proces zonder verdediging. Maar een proces met een advocaat die niet in contact staat met zijn cliënt, is ook niet wenselijk. En dus wordt de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden. Mocht het Openbaar Ministerie of de advocaat met bewijzen komen dat Soufiane Z. dood is of levend, dan wordt de zaak voortgezet of voorgoed gesloten.

Soufiane Z. in actie in Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl