Soufiane Z. (links) in een in Syrië gemaakte video
NOS Nieuws

Toch vervolging voor 'omgekomen' jihadist Soufiane

De mogelijk overleden Syrië-ganger Soufiane Z. wordt toch vervolgd. De rechtbank in Den Haag verklaarde het Openbaar Ministerie nog niet-ontvankelijk, omdat Z. zeer waarschijnlijk dood zou zijn. Voor het OM staat lang niet vast dat de Haagse jihadist dood is. Het wil de zaak tegen Z. bij verstek doorzetten en ging in hoger beroep. Het gerechtshof in Den Haag geeft het OM gelijk en verwijst de zaak terug naar de rechtbank.

Het OM ziet Z. als een verbindingsman tussen jongeren in de Haagse Schilderswijk en jongeren die naar Syrië zijn vertrokken. Om die reden was Z. een van de verdachten in het Haagse jihadproces, maar meerdere familieleden hebben verklaard dat hij bij een bombardement in Kobani om het leven is gekomen.

Het Haagse hof zegt dat er voor een besluit tot niet vervolgen zware eisen moeten worden gesteld, in het geval het vermoeden bestaat dat de verdachte is overleden. In het geval van Soufiane Z. is een verklaring van een broer in Syrië niet genoeg. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten weten niet of hij dood is of leeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl