Bezoekers arriveren bij het jihadproces
NOS Nieuws

Jihadverdachte is volgens rechtbank omgekomen: zaak afgebroken

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

In het Haagse jihadproces heeft de rechter besloten de rechtszaak tegen Soufiane Z. af te breken. De rechtbank acht het aannemelijk dat Z. is omgekomen in Syrië.

Soufiane Z. was een van de tien verdachten in het jihadproces dat in Amsterdam gehouden wordt. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij samen met de andere verdachten een terroristische organisatie vormen. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing en het ronselen van jongeren voor de jihad.

Beroep

Het OM ziet hem als de verbindende schakel tussen de jongeren in de Haagse Schilderswijk en de strijders in Syrië. Volgens diverse bronnen kwam hij medio januari bij de stad Kobani om het leven.

Het Openbaar Ministerie wil hem toch berechten en gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank. Volgens de aanklagers is het mogelijk dat Soufiane Z. zijn dood in scène heeft gezet om zo berechting te ontlopen. Ook de inlichtingendiensten kunnen zijn dood niet bevestigen, stelt het OM.

Sociale media

De rechter, die al eerder aangaf niets voor een spookproces te voelen, acht het niet aannemelijk dat Soufiane Z. nog leeft. Diverse familieleden hebben een verklaring afgelegd waarin ze zeggen berichten uit Syrië te hebben gekregen dat Z. bij een bombardement bij Kobani is omgekomen.

De nog in Syrië verblijvende broer van Soufiane, Anis Z., heeft zijn familie in Den Haag op de hoogte gesteld. Na de vermoedelijke sterfdatum van Soufiane Z. werd ook niets meer via sociale media van hem vernomen, terwijl hij daarvoor erg actief was op internet.

Het is de derde keer tijdens dit proces dat de rechter een besluit neemt dat ingaat tegen de wens van het OM. Eerder werden twee verdachten Oussama C. en Rudolph H. vrijgelaten uit voorarrest. Zij mogen hun proces in vrijheid afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl