De Canadese crosscountry-skiester Beckie Scott (r) , tegenwoordig voorzitter van de atletencommissie van het WADA, moest tijdens de Olympische Spelen van 2002 de Russinnen Olga Danilova (midden) en Larissa Lazoetina voor zich dulden.
NOS Sport

Oproep WADA-atletencommissie: onderzoek alle Russische sporten

Wereldwijd roepen sporters het wereldantidopingagentschap WADA op om het dopingonderzoek in Rusland breder te trekken dan alleen de atletiekwereld. De voorzitter van de atletencommissie van het WADA, Beckie Scott, verklaarde dit woensdag tijdens een bijeenkomst van het wereldantidopingagentschap.

Scott, die zelf in 2002 tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City genoegen moest nemen met brons achter twee Russische concurrenten (Olga Danilova en Larissa Lazoetina), zei dat zij in de voorbije weken door tal van atleten is benaderd met het verzoek ook de Russische praktijken in andere takken van sport onder de loep te nemen.

"Sporters vragen zich af waarom niet alle sporten onderzocht worden. We vragen jullie om dit verzoek te overwegen", aldus Scott, die zich richtte tot het bestuur van het WADA, dat deze dagen bijeenkomt in het Amerikaanse Colorado Springs.

'Dopingtesten Sotsji verdacht'

Eerder in de week werden in de media al dergelijke geluiden geuit. De voorzitter van de Amerikaanse biatlonbond, Max Cobb, zette vraagtekens bij de vorige Winterspelen. Die hadden plaats in het Russische Sotsji. "Zoals ik het rapport lees dat vorige week werd gepresenteerd, is de manier waarop daar dopingtesten werden uitgevoerd op zijn minst verdacht. Als ze al iets waard zijn. Dat roept veel vragen op."

Rusland leidde de medaillespiegel met 33 medailles, waarvan dertien gouden.

WADA-voorzitter Dick Pound heeft tijdens het congres in Colorado Springs de vraag opgeworpen of zijn agentschap wel genoeg geld heeft voor dergelijke grootschalige onderzoeken. "We worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Wellicht moeten we een stapje terugdoen en kijken naar wat er echt nodig is en hoe we dat kunnen realiseren."

Zijn voorganger John Fahey pleitte in 2013 al voor een groter budget. Het WADA moest het dat jaar met een bedrag van 28 miljoen euro doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl