De Keniaanse Joyce Zakary in actie tijdens de WK in Peking afgelopen augustus. Ze werd na het toernooi betrapt op dopinggebruik
NOS Sport

WADA wil antwoorden van Kenia over antidopingbeleid

Wereldantidopingagentschap WADA heeft Kenia aan de tand gevoeld over het antidopingbeleid in dat land. Het instituut liet woensdag weten dat er vraagtekens worden gezet bij het Keniaanse programma om dopinggebruik binnen de eigen sportwereld te bestrijden.

Twee weken geleden zei Kipchoge Keino, voorzitter van het Keniaans olympisch comité, dat een schorsing voor het Afrikaanse land dreigt. "Het WADA denkt dat Kenia dopingzaken onder het tapijt veegt. De regering, de atletiekbond en het antidopingbureau moeten nu echt het probleem aanpakken, anders zijn we in grote problemen."

Het WADA liet woensdag weten dat het wacht op antwoorden. "Als die onbevredigend zijn, kan de zaak worden doorgeschoven naar het comité dat bekijkt of landen zich wel aan de regels houden", meldt het WADA vandaag op Twitter.

Het WADA is bijeen in het Amerikaanse Colorado Springs. Bovenaan de agenda tijdens de jaarlijkse bijeenkomst, die momenteel nog gaande is, staat het eerste deel van het rapport van de onderzoekscommissie over dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Dat werd vorige week gepresenteerd.

Inmiddels heeft het WADA bekendgemaakt dat er ook een tweede deel komt, waarin "huidige strafrechtelijke onderzoeken en IAAF-zaken zijn opgenomen".

De eerste conclusies logen er niet om. Volgens het wereldantidopingagentschap moet de Russische atletiekbond geschorst worden door de internationale atletiekfederatie IAAF vanwege grootschalig en systematisch dopinggebruik. Dat zou betekenen dat Russische atleten niet meer mogen meedoen aan wedstrijden, mogelijk inclusief de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

Rusland belooft beterschap

De IAAF besloot naar aanleiding van het rapport van het WADA Rusland voorlopig te schorsen. Een commissie onder leiding van de Noorse antidopingexpert Rune Andersen gaat de komende maanden toezicht houden op het antidopingbeleid in Rusland. Naar aanleiding van hun bevindingen beslist de internationale atletiekfederatie of de voorlopige schorsing wordt omgezet in een definitieve schorsing.

Op de bijeenkomst van woensdag deelde een Russische minister mee dat Rusland zijn strijd tegen doping zal verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl