Het in opspraak geraakte dopinglab in Moskou
NOS Sport

Antidopingwetenschappers geschokt door WADA-rapport

De vereniging van antidopingwetenschappers, de WAADS, laat in een verklaring weten geschokt te zijn door het WADA-rapport over misstanden in de Russische atletiek. De vereniging, waar alle door het wereldantidopingagentschap WADA erkende dopinglaboratoria lid van zijn, verwacht dat er een gerechtelijk onderzoek zal volgen op de publicatie van het rapport.

De WADA-accreditatie van het dopinglaboratorium in Moskou is deze week al ingetrokken. Dat houdt in dat er in de Russische hoofdstad geen officiële dopingcontroles meer uitgevoerd mogen worden. Het hoofd van het lab is ontslagen.

Het Russische laboratorium zou volgens het wereldantidopingagentschap actief hebben meegeholpen aan het verdoezelen van dopingstalen.

Beleid aanpassen indien nodig

De Belg Peter van Eenoo is voorzitter van de WAADS. In de schriftelijke verklaring laat hij weten dat de anti-dopingexperts geschokt zijn door het rapport en de beschuldigingen aan het adres van één van zijn voormalige leden. "We nemen de aanbevelingen in het rapport serieus en zullen er alles aan doen om tekortkomingen in het huidige systeem tegen te gaan", aldus Van Eenoo, die zelf aan het hoofd staat van het dopinglaboratorium in Gent.

De anti-dopingexperts zeggen hun volledige medewerking toe aan een eventueel gerechtelijk onderzoek. Er zijn nu nog 34 laboratoria waar officiële controles uitgevoerd mogen worden. Nederland heeft geen eigen dopinglab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl