Oscar Pistorius na zijn veroordeling in oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Pistorius dag eerder voorwaardelijk vrijgelaten

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is afgelopen avond voorwaardelijk vrijgelaten. Zijn celstraf is omgezet in huisarrest.

Vorige week werd bekend dat Pistorius vandaag zou worden vrijgelaten. Volgens correspondent Bram Vermeulen is dit nu iets eerder gebeurd "om circustaferelen tegen te gaan".

"De wereldpers stond klaar om hem op dinsdagochtend te verwelkomen tijdens zijn vrijlating. Geen journalist heeft nu een plaatje van hem kunnen maken", zegt Vermeulen.

Reeva Steenkamp

Een jaar geleden werd de 28-jarige Pistorius tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin, Reeva Steenkamp. Volgens het Zuid-Afrikaanse recht kan een celstraf in huisarrest worden omgezet als een gevangene eenzesde van zijn straf heeft uitgezeten en zich goed heeft gedragen. Ook kan een mogelijk angststoornis van de Bladerunner een rol hebben gespeeld.

Badkamer

Reeva Steenkamp werd door de gehandicapte atleet op Valentijnsdag in 2013 doodgeschoten op de badkamer. De atleet schoot dwars door een deur heen en werd veroordeeld voor dood door schuld. Pistorius claimde dat hij haar aanzag voor een inbreker. De atleet kreeg behalve de vijf jaar cel een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor verboden wapenbezit.

Over twee weken moet Pistorius zich alweer melden bij de rechtbank in Bloemfontein. Daar dient het hoger beroep van het Openbaar Ministerie. Dat wil dat Pistorius alsnog wordt veroordeeld voor moord. Dan zou de atleet vijftien jaar celstraf kunnen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl