Duizenden nationalistische Israëliërs trokken naar de ambtswoning van premier Netanyahu
NOS Nieuws

Duizenden bij ambtswoning Netanyahu: bouw meer nederzettingen

Duizenden religieuze nationalisten hebben gisteravond geprotesteerd voor de ambtswoning van de Israëlische premier Netanyahu. De betogers vinden dat hij te weinig doet om hen te beschermen tegen aanslagen door Palestijnse extremisten. Netanyahu maakte maatregelen bekend, maar het is maar de vraag of dat voldoende is om grip op de situatie te krijgen, zegt correspondent Monique van Hoogstraten.

Netanyahu liet gisteravond duidelijk blijken dat hij wil optreden als een sterke premier die alles onder controle heeft, zegt Van Hoogstraten. "Zo vertelde hij dat de huizen van families van Palestijnse daders worden opgeblazen. En hij benadrukte dat niemand onschendbaar is. Welke relschopper of terrorist dan ook. Hij gaf aan dat er geen restricties zijn voor Israëlische veiligheidsdiensten om daartegen op te treden."

protest bij huis Netanyahu

Maar Netanyahu zit in een lastig parket, zegt ze. "Hij heeft last van aanvallen van binnen zijn eigen regering. Zo rebelleerden rechtse ministers tegen hem terwijl hij de afgelopen dagen in de VS was en de spanningen hoog opliepen. Nu hij terug is, moet hij proberen grip te krijgen op de situatie."

Nederzettingen

De veelal nationalistische betogers die gisteravond voor zijn ambtswoning stonden, eisen dat er meer nederzettingen worden gebouwd. "Dat ligt erg ingewikkeld voor Netanyahu. Want dan krijgt hij weer met de internationale gemeenschap te maken."

Volgens Van Hoogstraten nemen kolonisten steeds meer het heft in eigen hand. "Ze steken al jaren olijfbomen in brand. Nu gooien ze ook stenen naar Palestijnen en gaan ze op Palestijnenjacht. Ze maken duidelijk dat ze zelf wraak willen nemen voor de doden die zijn gevallen."

Al weken is het onrustig op de Westelijke Jordaanoever. Gisteren kwam er nog een 13-jarige Palestijnse jongen om bij botsingen tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Vorige week werd een Israëlisch echtpaar doodgeschoten.

De Palestijnse president Abbas heeft tegen zijn veiligheidsdiensten gezegd dat ze het geweld moeten stoppen, zegt Van Hoogstraten. "Maar het probleem van Abbas is dat hij eigenlijk geen gezag meer heeft onder de bevolking. Dus je ziet dat ook daar de onrust toeneemt. Radicale groepen zoals Islamitische Jihad spinnen daar garen bij en roepen op tot nieuwe zelfmoordaanslagen. Ook Hamas prijst zelfmoordenaars."

Derde intifada

Er wordt ook aan beide kanten gesproken over een derde intifada, een opstand van Palestijnen. Een Israëlische krant kopte er mee, zegt Van Hoogstraten, en in iedere persverklaring van Hamas staat de hashtag 'derde intifada'. "Dat is voor het eerst in jaren."

Toch valt niet te voorspellen of het tot zo'n opstand komt en hoe die er dan uit ziet, zegt ze. "De eerdere twee waren ook niet verwacht. En er spelen nu heel andere elementen, zoals de kolonisten die veel duidelijker aanwezig zijn. Ik denk dat het er nu op aankomt of er aan beide kanten duidelijk stelling genomen wordt en of de radicalen aan beide kanten in toom te houden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl