NOS Nieuws

'President Abbas is irrelevant geworden voor de Palestijnen'

Israël neemt een reeks maatregelen naar aanleiding van aanslagen dit weekend in Jeruzalem. Media spreken van een nieuwe Palestijnse opstand. Onder meer de positie van de Palestijnse president Abbas speelt daarbij een grote rol, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Hij is irrelevant geworden voor de Palestijnen."

De Palestijnen zien hem als een leider die niet in staat is gebleken de situatie voor zijn mensen te verbeteren, zegt Van Hoogstraten. "Hij hield bijvoorbeeld wel een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maar je ziet hem nooit op straat in de Westelijke Jordaanoever."

Sommigen zien hem zelfs als collaborateur, omdat hij samenwerkt met Israël. "Zo werken de Palestijnse veiligheidsdiensten samen met hun Israëlische collega's." Dat voedt het protest tegen Abbas, zegt Van Hoogstraten. "Je ziet steeds vaker dat begrafenissen en protesten uitlopen op verzet tegen Abbas."

Jarenlang was er wel wat economische groei, maar die is helemaal weg.

Correspondent Monique van Hoogstraten

Ook de slechte economie speelt mee in het groeiende verzet tegen de Israëliërs. "Jarenlang was er wel wat groei, maar die is helemaal weg. Jongeren hebben geen kansen. Daarbij komt ook dat de kolonisten steeds gewelddadiger en zichtbaarder het heft in eigen hand nemen."

Om het geweld een halt toe te roepen, heeft Israël de militaire aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever versterkt. "Ze staan overal: op kruispunten, bij de bushaltes, op de heuvels en in het landschap. De militairen willen laten zien dat ze er zijn. Dat leidt op veel plekken juist tot meer onrust en geweld."

Op een aantal plaatsen is het al tot een treffen gekomen tussen Palestijnse jongeren en het leger. "Daarbij zijn tientallen Palestijnen gewond geraakt door traangas en kogels. Er zijn ook veel checkpoints. Dat zorgt voor lange files, want alle auto's moeten gecontroleerd worden. Dat vergroot ook het gevoel van vernedering dat er onder de Palestijnen altijd al is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl