Palestijnse jongeren gooien stenen naar Israëlische militairen in Nabloes
NOS Nieuws

Abbas dringt aan op eind aan gewelddadigheden

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zijn veiligheidstroepen opgedragen onmiddellijk een eind te maken aan de gewelddadigheden op de Westelijke Jordaanoever, melden Israëlische media. Het zou voor het eerst zijn sinds de ongeregeldheden vorige week uitbraken, dat Abbas iets van zich laat horen.

De moord op een Israëlisch echtpaar op de Westoever, afgelopen donderdag, was de aanzet tot een reeks van protesten, rellen en schietpartijen tussen Palestijnse demonstranten en het Israëlische leger in Jeruzalem en op de Westoever.

Vandaag nog kwam bij botsingen een dertienjarige Palestijnse jongen om door een Israëlische kogel.

'Dode Palestijnen tellen niet, twee van hen wel'

Dieptepunt

President Abbas, wiens populariteit onder de Palestijnen tot een dieptepunt is gedaald, was al die tijd onzichtbaar. Ook liet hij na de moord op het Israëlische echtpaar en een latere aanslag op een Israëlische familie in Jeruzalem publiekelijk te veroordelen, zoals hij bij aanslagen in het verleden wel deed.

De dodelijke aanslagen zijn wél toegejuicht door de Palestijnse groepering Hamas, die de Gazastrook bestuurt, en de radicale organisatie Islamitische Jihad. Volgens Abbas zijn die twee bewegingen uit op een nieuwe intifada, een grootscheepse gewapende opstand van de Palestijnen tegen het Israëlische gezag.

Abbas heeft volgens de Israëlische pers zijn militaire commandanten gezegd dat de rust moet weerkeren, om Israël geen excuus te geven de onlusten op de Westoever keihard neer te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl