Het strafhof benoemde in maart zes nieuwe rechters uit resp. Frankrijk, Polen, De Republiek Congo, Duitsland, Hongarije, Zuid-Korea.
NOS Nieuws

Mogelijk rem op Internationaal Strafhof

Het Internationaal Strafhof in Den Haag krijgt mogelijk geen groen licht van gastland Nederland om agressieve landen te gaan vervolgen. Veel partijen in de Tweede Kamer zijn bang dat ook landen die nu IS bombarderen in Syrië voor 'agressie' vervolgd kunnen worden.

D66, en nu ook regeringspartij VVD, vindt dat het begrip agressie te vaag is omschreven in het Verdrag van Rome, waarin de bevoegdheden van het Strafhof zijn vastgelegd.

"Het Strafhof piept en kraakt", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Verschillende strafzaken, zoals die tegen de president van Kenia en de president van Sudan zijn mislukt. En op dat moment geef je het Strafhof er nog een heel moeilijke en politieke misdaad bij."

Schrikt af

Ook VVD-Kamerlid Taverne denkt dat de te vage agressiebepaling leidt tot extra rechtszaken, die vervolgens verloren gaan worden. "Bovendien, het schrikt bepaalde landen af om mee te doen aan het Strafhof."

De Verenigde Staten, Rusland en China willen tot nu toe geen deel uitmaken van het Hof. Deze landen vinden dat nog onaantrekkelijker als zij zelf voor het Hof gedaagd kunnen worden wegens agressie.

De tegenstanders: wanneer is een land agressief?

PvdA-Kamerlid Servaes vindt dat Nederland gewoon moet tekenen. "Nederland heeft een reputatie hoog te houden. Het bevorderen van internationaal recht staat in onze grondwet, Den Haag profileert zich als internationale stad voor vrede en recht. Ik zou het een blamage vinden als juist Nederland zo'n verdragswijziging zou tegenhouden."

Hij denkt dat de angst voor het vervolgen van goed bedoelende landen niet terecht is. "Dit gaat om extreme gevallen van botte agressie die niets met humanitair ingrijpen te maken hebben. En er is een veiligheidsklep ingebouwd waardoor een zaak altijd via de VN-Veiligheidsraad moet."

De voorstander: agressiebepaling

Het CDA denkt nog na over de kwestie, maar heeft begrip voor de bezwaren. Wel speelt mee dat de toevoeging van het begrip 'agressie' in 2010 werd toegejuicht door CDA-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Die zei: "Dit is een overwinning in de strijd tegen straffeloosheid van mensen die de internationale vrede en veiligheid bedreigen."

Ook de ChristenUnie heeft nog geen standpunt ingenomen. Als deze twee partijen zich voegen bij tegenstanders VVD, D66, PVV en SGP dan moet het kabinet internationaal de discussie aan over een wijziging van het verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl