NOS Nieuws

Uganda levert kopstuk rebellen uit aan Strafhof

Uganda levert rechterhand Kony uit

Uganda levert een kopstuk van de rebellen uit aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft het Ugandese leger bekendgemaakt. De commandant van het Verzetsleger van de Heer moet onder meer terechtstaan voor misdaden tegen de menselijkheid.

Amerikaanse en Afrikaanse militairen arresteerden Dominic Ongwen vorige week in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij had zich overgegeven aan de troepenmacht die jacht maakt op de rebellen. Ongwen was de rechterhand van rebellenleider Joseph Kony. Volgens de Amerikanen is de overgave van Ongwen een zware slag voor het Verzetsleger van de Heer.

Slavernij

Het Internationaal Strafhof wil Ongwen vervolgen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, slavernij, verminking, moord en plundering.

Het Verzetsleger van de Heer is een Ugandese christelijke terreurbeweging. De strijders worden beschuldigd van extreem gewelddadig gedrag, zoals het afhakken van ledematen en de verkrachting van jonge meisjes. Kony heeft zichzelf uitgeroepen tot profeet en wil een staat uitroepen op basis van zijn interpretatie van de tien geboden uit de Bijbel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl