Oegandese militairen maken in de CAR jacht op het guerrillaleger
NOS Nieuws

Uganda bevestigt: handlanger Kony geeft zich over

Het Ugandese leger heeft bevestigd dat een leider van het Verzetsleger van de Heer zich heeft overgegeven. Het is Domenic Ongwen, de rechterhand van commandant Joseph Kony.

Ongwen meldde zichzelf in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bij de Amerikaans-Afrikaanse troepenmacht die jacht maakt op het zeer gewelddadige Verzetsleger van de Heer. Aanvankelijk was het onduidelijk of hij werkelijk de belangrijke rechterhand van Kony was.

'Genoeg van het oerwoud'

"We denken dat hij gewoon genoeg had van het leven in de jungle en daarom heeft besloten zichzelf aan te geven", zei een woordvoerder van het Ugandese leger

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de desertie van Ongwen een zware slag voor de guerrilla's van Kony.

Domenic Ongwen is een van de leiders die door het Internationaal Strafhof in Den Haag worden gezocht. Hij is onder meer aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, moord, plunderen en slavenhandel. Volgens een Oegandese nieuwssite werd Ongwen door het leger ontvoerd toen hij tien jaar oud was.

Het Verzetsleger van de Heer is van oorsprong een Oegandese christelijke terreurbeweging. In 2005 dook de groep ook in Congo op en twee jaar later ook in de CAR. De strijders worden beschuldigd van extreem gewelddadig gedrag, zoals het afhakken van ledematen en verkrachting van jonge meisjes die ook als seksslaven gevangen worden gehouden.

Sinds 2011 maakt een gecombineerde Amerikaans-Afrikaanse troepenmacht jacht op Kony en andere leiders. De zoektocht verloopt moeizaam doordat de guerrillastrijders zich schuilhouden in een groot en dichtbebost gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl