Ontheemde jezidi's
NOS Nieuws

VN: Strafhof moet IS vervolgen voor genocide

De VN zegt dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zich in Irak heeft schuldig gemaakt aan genocide. Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN doelt daarmee op het massaal uitmoorden van leden van de religieuze jezidi-minderheid in het noorden van Irak.

De VN wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) gaat onderzoeken of IS hiervoor kan worden vervolgd. Het Strafhof kan in deze zaak pas in actie komen, als de VN-Veiligheidsraad daar om vraagt.

Levend begraven

Vorig jaar augustus vielen IS-strijders jezidi-dorpen binnen in de Sinjar-regio in Noord-Irak. De Iraakse minister van Mensenrechten meldde destijds dat IS 500 jezidi's levend had begraven. Ook daarna zou er sprake zijn geweest van bloedbaden onder jezidi's die zich niet tot de islam wilden bekeren.

Pas onlangs konden Iraakse troepen en Koerdische strijders delen van Sinjar heroveren op IS. Nog altijd worden honderden mannen, vrouwen en kinderen in de regio vermist.

Oorlogsmisdaden

Volgens het VN-mensenrechtenbureau heeft IS in Syrië en Irak ook misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen burgers begaan. Voor kinderen maken de IS-strijders geen uitzondering, aldus de VN. De conclusies staan in een rapport dat is gebaseerd op gesprekken met meer dan honderd slachtoffers en ooggetuigen.

Het Iraakse leger en sympathiserende milities hebben zich volgens de VN mogelijk ook schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in hun strijd tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl