NOS NieuwsAangepast

VS wil corridor bij Sinjar-gebergte

De Amerikaanse president Obama onderzoekt of hij een veilige doorgang kan creëren waarlangs de vluchtelingen die vastzitten op een berg in Irak in veiligheid kunnen worden gebracht. Hij heeft daarover overleg gevoerd met de Britse premier Cameron en de Franse president Hollande en wil ook de VN bij de operatie betrekken.

Cameron en Hollande hebben de VS steun toegezegd bij het droppen van voedsel en water voor de vluchtelingen op de berg, iets wat de Amerikanen nu al doen.

In het Sinjar-gebergte zitten naar schatting veertigduizend vluchtelingen vast. Het zijn overwegend jezidi's, een religieuze minderheid die voor ISIS-troepen op de vlucht is geslagen. ISIS eist dat zij zich tot de islam bekeren. Zo niet, dan worden ze vermoord.

Arbil

Obama zei verder dat bij Amerikaanse acties tegen ISIS bij Arbil wapens en materieel is vernietigd. De Amerikanen zijn vastbesloten om samen met de Koerden ISIS uit Arbil weg te houden. In Arbil verblijven Amerikaanse diplomaten en militairen. Wij zijn niet van plan ze daar weg te halen, zei Obama.

De president waarschuwde dat de operaties geruime tijd kunnen gaan duren. Hij deed nogmaals een beroep op de Iraakse politici om snel een regering te vormen, waarin alle bevolkingsgroepen zich vertegenwoordigd voelen. Alleen dan kan kan een vuist worden gemaakt tegen ISIS, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl