Staatssecretaris Mansveld
NOS Nieuws

Kamer: alle stukken spoorfinanciën openbaar

Alle stukken over de financiële perikelen bij NS en ProRail moeten openbaar worden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De Kamer roept staatssecretaris Mansveld op de stukken voor 29 september aan de Kamer te geven.

Eerder deze week bleek dat er bij ProRail een tekort dreigt van 475 miljoen euro voor onderhoud aan het spoor tussen 2018 en 2028. Mansveld zei zich daarover geen zorgen te maken: het tekort doet zich volgens haar pas over drie jaar voor en zou ook nog voorkomen kunnen worden door de spoorbeheerder.

Blok aan been

De kostenoverschrijding zat volgens SP-Kamerlid Bashir verstopt in de bijlage van de begroting.

"De staatssecretaris noemde het ook geen budgetoverschrijding maar budgetspanning. Er kwam pas een brief naar de Kamer toen een journalist vroeg wat met spanning bedoeld werd. Het gevoel overheerst dat zij zaken achterhoudt en onvolledige informatie geeft. Het lijkt of zij de Kamer een blok aan het been vindt. Zo kunnen wij ons controlerende werk niet doen."

Ook de verbouwingen van sommige stations blijken duurder uit te vallen. Zo werd deze week bekend dat de verbouwing van Utrecht Centraal 53 miljoen euro duurder wordt. Eerder werd bekend dat de stationsverbouwingen van Zwolle en Den Haag Centraal boven de begroting kwamen.

Mansveld werd de afgelopen maanden herhaaldelijk op het matje geroepen vanwege het niet delen van informatie. Vorige week beloofde ze de Kamer nog dat ze ProRail strakker gaat aansturen en dat ze er "dichter bovenop" gaat zitten.

Excuses

In 2013 lag Mansveld ook al onder vuur, vanwege het niet delen van een rapport over ProRail. In dat rapport uit juni 2012 stond onder meer dat ProRail het spooronderhoud zo goedkoop aanbesteedt, dat vertragingen en ongelukken dreigen. Mansveld bood de Kamer toen haar excuses aan.

Oud-topfunctionarissen van ProRail zeggen vandaag in het Financiëele Dagblad dat de Staat ProRail beter kan inlijven, net als Rijkswaterstaat. Mansveld heeft aangegeven dat hier veel nadelen aan kleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl