Sebastian Coe
NOS Sport

Coe: mijn sport is meer dan drugs, pis en bloed

Heel even wint zijn passie het van de politiek correcte houding die tegenwoordig van hem verwacht wordt. "Mijn sport is meer dan pis en bloed", zegt Sebastian Coe tegen The Guardian.

Met het eerste grote interview dat hij heeft gegeven sinds hij is gekozen tot voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, laat Sebastian Coe zijn licht schijnen over de actuele stand van zaken van de internationale atletiek. De voorbije maanden werd de atletiek met regelmaat geplaagd door onthullingen over dopingschandalen.

"Onze sport gaat ook over Jesse Owens en Emil Zatopek. Het verhaal is nu teruggebracht tot één van reageerbuisjes en daar moeten we verdomme vanaf. En dat gaat lukken ook", zegt Coe in de Engelse kwaliteitskrant.

Ik kan mensen niet vragen om een valsspeler weer leuk te vinden. Dat kan ik niet en dat doe ik niet.

Sebastien Coe

Voorkeur voor Bolt

Coe toont zich genadeloos voor valsspelers. Dat is wel duidelijk. Wat hem betreft worden ze voor het leven geschorst. Daarom hoopte hij ook dat Usain Bolt ruim een week geleden bij de WK zou winnen van Justin Gatlin. En zo geschiedde. Gatlin werd in het verleden betrapt op het gebruik van doping.

"Atleten die vals spelen zijn de architecten van hun eigen ondergang", stelt Coe. "Ik wilde Bolt in Peking zien winnen. Maar dat is vooral omdat hij de beste sprinter ter wereld is. Ik ben nogal ouderwets in dit soort dingen. Ik kan ook uit mijn dak gaan als ik zijn tijd zie."

De week van Bolt en Gatlin

Moraal, dáár gaat het om

Op dit moment besteedt de IAAF jaarlijks bijna 2,5 miljoen euro aan een antidopingprogramma. Ter vergelijking: er wordt 9,8 miljoen euro uitgegeven aan administratieve zaken. Overigens onderkent Coe dat de strijd tegen doping op meerdere fronten gevoerd moet worden. Coe: "De dopingstrijd zal niet worden gewonnen door enkel meer te testen."

Een nieuwe commissie, waar ook viervoudig olympisch kampioen Michael Johnson in plaatsneemt, moet voor een "moreel kader" zorgen waar de sport op kan terugvallen. "Moraal, dáár gaat het om", vindt Coe.

Gatlin vindt dat er meer gedaan moet worden voor betrapte atleten die na hun straf terugkeren. Daar is Coe het niet mee eens. "Daar hebben we al criteria voor. Ik kan mensen niet vragen om een valsspeler weer leuk te vinden. Dat kan ik niet en dat doe ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl