Jos Hermens heeft vertrouwen in Sebastian Coe
NOS Sport

'Coe kan echt voor verandering zorgen bij de IAAF'

Atletenmanager en voormalig topatleet Jos Hermens is blij dat Sebastian Coe na de WK atletiek (komende week in Peking) Lamine Diack opvolgt als voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. Volgens Hermens kan de Britse tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter echt voor verandering zorgen binnen de IAAF.

Coe won de verkiezing van de Oekraïense polsstoklegende Sergej Boebka met 115 stemmen tegen 92. Hermens: "Het zijn allebei hele goede kandidaten, maar Coe is meer open minded. Hij is een beetje Brits flegmatiek. En wat natuurlijk belangrijk is: hij hangt het Angelsaksische model aan waardoor het bij hem allemaal veel transparanter is dan bij Sergej Boebka."

'Nu begint het harde werken'

Sebastian Coe twitterde na zijn uitverkiezing dat hij blij is met het vertrouwen dat hij van de "IAAF-familie" heeft gekregen. "Nu begint het harde werken", aldus Coe, die is gekozen voor vier jaar.

Zijn eerste grote klus dient zich meteen al aan: na de recente berichtgeving door de Duitse tv-zender ARD en de Britse krant Sunday Times over vermeende laksheid bij dopingtests in de periode 2001 tot 2012 staat de geloofwaardigheid van de IAAF ernstig ter discussie. Bij meer dan achthonderd atleten kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. Onder leiding van de Senegalese voorzitter Diack zou de IAAF jarenlang niets hebben ondernomen om dopingzondaars te ontmaskeren. Coe reageerde eerder al fel op die aantijgingen. "Ik maak bezwaar tegen deze oorlogsverklaring", zei hij.

Onafhankelijk instituut voor doping

De IAAF kampt met een imagoprobleem. Volgens Hermens wordt dat de moeilijkste klus voor Coe. "Maar ik heb daar wel vertrouwen in. Vanaf eind jaren 90 heeft de IAAF de zaak echt goed aangepakt, maar er blijven natuurlijk nog steeds hiaten. In landen als Rusland en Kenia gebeuren nog altijd dingen die niet door de beugel kunnen. Dat moet aangepakt worden", aldus Hermens.

"Coe is ook voor een onafhankelijk instituut voor doping. Dat moet er ook komen. Er moet niet, zoals in Rusland, zelf gecontroleerd worden. Dat roept om problemen. Wat dat betreft is het beter dat Coe het is geworden in plaats van Boebka."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl