Sebastian Coe tijdens de persconferentie na zijn verkiezing tot de nieuwe IAAF-voorzitter
NOS Sport

IAAF kiest Coe als voorzitter

Sebastian Coe is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. De Brit versloeg in de verkiezing Sergej Boebka uit Oekraïne met 115 stemmen tegen 92. Coe volgt de Senegalees Lamine Diack op, die zestien jaar lang de baas van de IAAF was.

De 58-jarige Coe neemt na de WK atletiek, van 22 tot en met 30 augustus in Peking, het stokje over van Diack. Coe is gekozen voor vier jaar. Zijn belangrijkste opdracht in die termijn wordt de imagoschade herstellen die ontstond na berichtgeving over vermeende laksheid van de IAAF in de strijd tegen doping.

Coe nieuwe voorzitter IAAF

Onder meer het Britse The Sunday Times en het Duitse ARD kregen via een klokkenluider bij de internationale atletiekfederatie inzage in de resultaten van ruim 12.000 bloedtests van meer dan 5.000 atleten. Bij meer dan 800 atleten waren die "zeer verdacht" of "abnormaal". De IAAF wordt verweten niets met die resultaten te hebben gedaan.

Coe reageerde twee weken geleden al verbolgen op die beschuldigingen. "Ik maak bezwaar tegen deze oorlogsverklaring. Er is niets dat deze aanval rechtvaardigt. De gedachte dat mijn sport dergelijke zaken in de doofpot stopt of er op een incompetente wijze mee om zou gaan, kan niet verder van de waarheid afstaan", zei de tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl