Een handelaar applaudisseert op Wall Street bij het sluiten van de beurs
NOS Nieuws

Beurzen wereldwijd met winst gesloten

Voor het eerst deze week zijn alle belangrijke beurzen wereldwijd met winst gesloten. De Dow-Jones-index steeg 2,3 procent. De Nasdaq won 2,5 procent.

Vooral de positieve cijfers over de Amerikaanse economie deden de koersen in New York stijgen. 's Werelds grootste economie groeide afgelopen kwartaal 3,7 procent op jaarbasis, veel meer dan de 2,3 procent die was verwacht.

Olieprijs

Door de goede cijfers steeg ook de prijs van ruwe olie met meer dan 10 procent. Zowel Amerikaanse olie als Brentolie werd kortstondig 10,3 procent duurder. Voor Amerikaanse olie was dat de sterkste stijging op één dag sinds maart 2000, voor Brentolie was het de stevigste opmars sinds december 2008.

Vorige week gleed de olieprijs af tot onder de 40 dollar. Ondanks de flinke stijging liggen de prijzen nu nog altijd zo'n 30 procent lager dan in juni omdat er voorlopig sprake is van een overaanbod.

Europa en Azië

Ook in Europa vonden de aandelenbeurzen vandaag de weg omhoog. De AEX sloot met een winst van 3,4 procent en ook de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen stuk voor stuk meer dan 3 procent.

Zelfs de beurzen in Azië hadden een goede handelsdag. De beurs in Shanghai had na vier rampzalige dagen eindelijk een positieve dag en steeg met ruim 5 procent. De beurs van Tokio sloot ruim een procent hoger, nadat die gisteren ook al drie procent was geklommen. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde met een winst van 3,6 procent.

Afgelopen week schommelden de koersen wereldwijd fors door grote zorgen over de tegenvallende groei in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl