Een Chinese investeerder is blij met de hogere koersen
NOS NieuwsAangepast

Beurzen hoger; Chinese beurs wint 5 procent terug

De aandelenbeurzen hebben de weg omhoog teruggevonden. Na een week met een turbulente beurshandel en wereldwijd scherp dalende koersen lijken beleggers zich te herpakken. De Europese beurzen openden ruim twee procent hoger en houden die winst vast. De AEX staat halverwege de middag 2,5 procent hoger op 439 punten.

In Azië lieten beleggers zich inspireren door het sterk hogere slot op Wall Street en eindigden royaal in de plus. De beurs van Shanghai beleefde de eerste positieve beursdag na vier dagen van koersdreunen en steeg ruim vijf procent.

De Chinese beurs daalde de voorbije week met meer dan een kwart, op 'zwarte maandag' zelfs met 8,5 procent en de dag erop met nog eens 7,6 procent. Sinds het begin van de onrust in juni verloor de beurs van Shanghai 40 procent.

Zes dagen koersdaling

De beurs van Tokio sloot ruim een procent hoger, na gisteren ook al drie procent te zijn geklommen. De Hang Seng-index in Hongkong eindigt met een winst van 3,6 procent.

De Amerikaanse beurzen zagen maandag en dinsdag de koersen nog fors dalen, maar gisteren klommen ze uit het dal. De Dow Jones en de technologiebeurs plusten er 4 procent bij, na zes dagen van koersdalingen.

Euro verzwakt

De aantrekkende beurzen maakt de euro zwakker. De euro was de afgelopen dagen in waarde gestegen tegenover de dollar en was maandag zelfs even 1,17 dollar waard.

De veldslag op de beurzen en de zorgen over de impact van de afzwakkende Chinese economische groei zou de kans op een Amerikaanse renteverhoging in september verkleinen. Een laag blijvende rente is voor valutahandelaren en beleggers minder interessant om geld in de VS te beleggen en dus verzwakte de dollar en werd de euro duurder.

De wisselkoers van de euro zakt onder de 1,12 dollar. Een goedkopere euro is beter voor de Europese export en voor bedrijven die hun producten buiten Europa afzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl