Vooral consumenten bezorgden de Amerikaanse economie een flinke groei

Sterkere groei Amerikaanse economie verrast

Het gaat goed met de Amerikaanse economie. Afgelopen kwartaal groeide de grootste economie ter wereld met 3,7 procent op jaarbasis, terwijl 2,3 procent was verwacht. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.

Het is de sterkste groei sinds vorige zomer en daarmee een flinke opsteker, want het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie maar 0,6 procent.

De goede cijfers zijn vooral te danken aan de Amerikaanse consumenten. Hun bestedingen zijn goed voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie. Afgelopen kwartaal gaven ze ruim 3 procent meer uit dan een jaar eerder.

Toekomst

Voor sommige analisten is de riante groei geen verrassing, zij hadden de verwachtingen al naar boven bijgesteld. Anderen maken zich meer zorgen, vooral over de toekomst. Ze zijn bezorgd dat de tegenvallende groei in China ook andere wereldeconomieën zal verzwakken.

Als de economie groeit, stijgen doorgaans de prijzen en komt er vaak inflatie. Om te voorkomen dat dat te snel gaat, is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, op termijn de rente zal verhogen. Die verhoging zal waarschijnlijk dit jaar nog plaatsvinden. Sinds 2008 staat de rente op een historisch laag niveau van bijna nul.

Beurzen

Op Wall Street reageren de beurzen opgewekt op het goede nieuws. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq wonnen bij opening ruim één procent.

Ook de Europese beurzen vinden hun weg verder omhoog na het goede nieuws. De AEX klom van 2,5 procent naar ruim 3,5 procent. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs staan ook op drie procent of hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl