Asielzoekers in een Duits opvangkamp bij Trier
NOS Nieuws

Duitsland eist Europese actie in vluchtelingencrisis

Duitsland gaat de druk op Europa opvoeren om een oplossing te vinden voor de vluchtelingencrisis. Minister van Binnenlandse Zaken De Maizière vindt het huidige tempo waarin de EU de problemen aanpakt onacceptabel.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Duitsland dit jaar waarschijnlijk 800.000 asielaanvragen moet verwerken. Dat lijkt Berlijn te hebben wakker geschud, zegt correspondent Jeroen Wollaars. "De Duitsers zijn het zat, het speelkwartier is voorbij vinden ze."

"Duitsland gaat alles uit de kast trekken om de EU-landen onder druk te zetten om genoeg vluchtelingen op te vangen", zegt hij. "Ze zetten hun volle gewicht erachter. Zodra Duitsland dat doet, kunnen de andere lidstaten niet meer duiken."

In een interview met de zender N24 heeft De Maizière stevige kritiek op andere Europese landen. Over Slowakije, dat gisteren aankondigde geen moslims op te willen vangen omdat er geen moskeeën zijn, zei hij: "Dan moeten ze die maar gaan bouwen. Zonder gekheid, zo kan het niet." Hij sprak ook de aspirant-leden op de Balkan aan, die afgewezen vluchtelingen van hem weer moeten terugnemen.

Verdeelsleutel

De Maizière sprak gisteravond met zijn Franse collega Cazeneuve over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Beiden willen opvangcentra inrichten in Griekenland en Italië, zodat de grote stroom vluchtelingen daar kan worden geregistreerd. Via een verdeelsleutel, waarover vorige maand de eerste afspraken werden gemaakt, worden de vluchtelingen vervolgens over de EU-landen verdeeld. Voor de plannen moet veel Europees geld vrijkomen, zei De Maizière.

Met Cazeneuve sprak De Maizière zijn zorgen uit over de toekomst van het Schengenverdrag, waarin veel Europese landen onder meer hebben afgesproken geen grenscontroles uit te voeren. Beiden zeiden voor open grenzen te zijn, maar ze waarschuwden dat dat alleen kan als alle betrokken landen zich aan de afspraken houden.

De Maizière stak ook de hand in eigen boezem. Hij vindt dat de Duitse asieldienst sneller moet werken, zodat uitzichtloze aanvragen sneller worden afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl