Een jongen krijgt begin juli voedsel van de Rode Halve Maan uit Qatar
NOS Nieuws

Steeds meer Jemenieten hebben honger

Door de oorlog in Jemen hebben 13 miljoen mensen te weinig eten. Volgens hulporganisatie Oxfam Novib komen er elke dag 25.000 mensen bij die maximaal een maaltijd per dag hebben.

Volgens Nicolette Matthijssen van Oxfam Novib vraagt een gemiddelde familie zich elke dag af waar de volgende maaltijd vandaan moet komen.

Meeste voedsel geïmporteerd

Jemen was ook voor het begin van de bombardementen onder leiding van Saudi-Arabië een land met veel ondervoede burgers. Sinds het begin van de oorlog in maart zijn de havens en vliegvelden grotendeels gesloten. Dat is funest voor het land, want Jemen moet 90 procent van zijn voedsel importeren.

Het voedsel dat het land nog binnenkomt vindt moeilijk z'n weg naar de steden en dorpen, omdat er een groot tekort is aan brandstof. Volgens Matthijssen heeft dat ook gevolgen voor de toevoer van drinkwater. "Het meeste water wordt verspreid over de weg en dat kan niet als er geen brandstof is."

Hulp geven is levensgevaarlijk

Oxfam Novib zegt dat het moeilijk is om de bevolking te helpen. Door de bombardementen is het voor hulpverleners gevaarlijk om in Jemen te werken. De hulporganisatie roept de Veiligheidsraad, de VN en afzonderlijke staten als de VS en Iran op om aan te dringen op een einde aan het conflict. Tot nu toe liepen alle pogingen om de oorlog te beëindigen op niets uit.

Ook een eenzijdig afgekondigd staakt-het-vuren had afgelopen weekend geen effect. De Houthi-rebellen zagen er niets in en vochten door. Vervolgens hervatte de internationale coalitie gisteren de luchtaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl