Jemenieten bij gebouwen die zijn gebombardeerd door de Saudische coalitie
NOS Nieuws

Gevechten tijdens 'bestand' Jemen

De gevechtspauze in Jemen, wordt niet nageleefd door de Houthi-rebellen. De wapenstilstand werd zaterdag eenzijdig afgekondigd door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, maar de Houthi's lieten gisteren al weten er niets in te zien.

Het staakt-het-vuren ging om middernacht lokale tijd in. De pauze is bedoeld om hulpverleners vijf dagen lang de gelegenheid te geven de noodlijdende Jemenitische bevolking te helpen.

Luchtaanvallen

Volgens ooggetuigen werd er na middernacht nog steeds geschoten bij de zuidelijke stad Taiz. Ook bij Lahij en de havenstad Aden zou artillerie te horen zijn. Twee eerdere afgekondigde gevechtspauzes werden ook geschonden.

Wel zijn volgens ooggetuigen de luchtaanvallen door Saudi-Arabië en de internationale coalitie vooralsnog gestopt. De coalitie zegt alleen te reageren op aanvallen van de rebellen.

Hoofdstad

Om Aden werd gisteren nog hevig gevochten tussen de strijdende partijen. Op zo'n vijftig kilometer van de stad is een grote luchtmachtbasis waar de coalitie en de Houthi-rebellen om vechten.

De Houthi's hebben een groot deel van het noorden van Jemen in handen en de hoofdstad Sanaa, in het westen van het land. De Houthi’s zeggen dat ze al-Qaida en IS uit Jemen willen verdrijven. Maar volgens onder andere Saudi-Arabië willen de sjiitische en aan Iran gelieerde Houthi’s zelf een eigen islamitische staat oprichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl