Gewapende Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa

Opmars Houthi's in Jemen niet te stuiten

De greep van de moslim-fundamentalistische Houthi-rebellen op Jemen groeit. President Abd-Rabbu Mansour Hadi zou vandaag op de vlucht zijn geslagen, nu Houthi-rebellen de havenstad Aden naderen, maar het is onduidelijk waar hij nu is.

Vanavond in Nieuwsur is te gast: Paul Aarts, Jemendeskundige van de universiteit van Amsterdam.

Opmars Houthi's in Jemen niet te stuiten

Staat zonder grenzen

In het land is een machtsstrijd gaande tussen troepen van de regering van president Hadi en de Houthi's. De sjiitische Houthi's krijgen steun van oud-president Saleh en Iran. Iran heeft belang bij een sterke sjiitische militie in de achtertuin van Saoedi-Arabië.

De Houthi’s gaan er prat op dat ze al-Qaeda en IS uit Jemen zullen verdrijven. Maar eigenlijk willen de sjiitische en aan Iran gelieerde Houthi’s zelf een soort islamitische staat. Een staat zonder grenzen.

De Amerikanen hebben afgelopen weekend hun laatste commando’s uit Jemen teruggetrokken door de slechte veiligheidssituatie. Dat gebeurde kort nadat al-Qaeda een plaatsje in de buurt had ingenomen. Ook Groot-Brittanië trok toen hun troepen terug.

Jemen is een belangrijke kweekvijver voor terrorisme. Er zouden veel geradicaliseerde moslims worden getraind om aanslagen te plegen. De VS heeft de Jemenitische tak van al-Qaida bestempeld als "erg gevaarlijk".

Interventie

De Arabische Liga beraadt zich morgen over een eventuele interventie in Jemen. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen een plan bespreken. De regering van Jemen heeft de VN-Veiligheidsraad gisteren gevraagd toestemming te geven voor een militaire interventie in het land door 'bereidwillige landen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl