Posters van Houthi-leider Abdel-Malek al-Houthi zijn te koop in de hoofdstad Sanaa
NOS Nieuws

Houthi-leider ziet niets in bestand Jemen

De leider van de Houthi's in Jemen ziet geen heil in de wapenstilstand die gisteren werd aangekondigd door de Saudische coalitie. De strijd gaat door en de oorlog is nog niet voorbij, zegt Abdel-Malek al-Houthi.

In het voorstel van de Saudiërs gaat komende nacht een vijfdaags bestand in, bedoeld om de leveranties van hulpgoederen mogelijk te maken. Maar volgens de Houthi-leider is een wapenstilstand alleen gunstig voor groeperingen als lS en al-Qaida. De Houthi's beschuldigen de Saudiërs ervan dat die met de extremisten samenspannen, maar Saudi-Arabië spreekt dat tegen.

Jemenitische strijders die samenwerken met de Saudiërs voeren in Aden gevechten met de Houthi's over het bezit van de grootste luchtmachtbasis van de stad. De basis ligt op 50 kilometer van de stad en is van groot strategisch belang.

120 doden

De aankondiging van het bestand kwam gisteren enkele uren nadat de rebellen melding hadden gemaakt van de dood van zeker 120 Houthi's. Ze zouden zijn omgekomen bij een Saudisch bombardement op een stadje aan de Rode Zee.

Vorige week heeft de coalitie na maanden van gevechten grote delen van Aden veroverd. Het zuiden van Jemen is lang verstoken gebleven van voedselhulp. Volgens de VN is de humanitaire situatie van dertien miljoen Jemenieten, de helft van de bevolking, hopeloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl