Houthi's nemen de schade op van een luchtaanval op Sanaa
NOS Nieuws

Schip lost hulpgoederen in Jemen

In Jemen is voor het eerst sinds de Saudische luchtaanvallen in maart begonnen, een schip met hulpgoederen gelost. Het schip, dat gecharterd was door het Wereldvoedselprogramma van de VN, heeft vier weken voor de kust van Aden gelegen. Er is genoeg voedsel aan boord voor 18.000 mensen gedurende een maand.

Vanwege de vijandelijkheden kon het schip de haven al die weken niet binnenvaren. In maart schaarde Saudi-Arabië zich achter de strijders van de verdreven president Hadi, en begon een bombardementsoffensief op positie van de Houthi's in Jemen. De zuidelijke havenstad Aden is inmiddels grotendeels op de Houthi's heroverd.

Catastrofe

Zo'n 13 miljoen Jemenieten, de helft van de bevolking, zijn al maanden verstoken van voedselhulp. Het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft onderhandeld over de toelating van het schip tot de haven. Andere schepen met hulpgoederen liggen ook klaar om hulpgoederen en brandstof af te leveren.

Het WFP heeft de strijdende partijen opgeroepen de verdeling van de hulpgoederen niet te verstoren en het herstel van de commerciële handel toe te staan.

De VN heeft de humanitaire situatie in het land al vaak als catastrofaal omschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl