Het treinwrak in Wetteren
NOS Nieuws

Nederlandse machinist treinramp Wetteren overleden

De machinist van een goederentrein die in 2013 ontspoorde bij het Belgische Wetteren, is overleden. Belgische media melden dat betrokkenen een brief hebben gekregen waarin dat staat. Het overlijden kan gevolgen hebben voor het onderzoek naar de ramp.

Op 4 mei 2013 liepen zeven wagons met 300 ton van het giftige acrylonitril uit de rails en vlogen in brand. Door het bluswater spoelde de giftige stof in het riool en werden omwonenden blootgesteld aan giftige dampen. Dat leidde tot een dode en ongeveer honderd mensen raakten gewond. Een groot gebied rond het treinwrak moest worden ontruimd.

Volgens de brief van de Belgische justitie is de machinist recentelijk overleden. Zijn werkgever bevestigt dat hij is overleden na een complicatie tijdens een medische ingreep.

Schuldig?

Uit onderzoek bleek eerder al dat de machinist een sein niet had gezien en te snel reed in een verraderlijke S-bocht. De trein reed toen 80 kilometer per uur waar de helft was toegestaan.

Doordat de machinist nu is overleden, komt het onderzoek naar de vraag of hij verantwoordelijk was voor de ramp waarschijnlijk stil te liggen. Slachtoffers kunnen nog wel een schadevergoeding eisen, maar ingewijden melden aan de Belgische media dat er waarschijnlijk nog lang geruzied zal worden over wie die moet betalen.

De machinist was in dienst van een Duits bedrijf dat reed in opdracht van het Belgische spoorbedrijf.

Slachtoffers van de treinramp kunnen nog wel een schadevergoeding eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl