NOS NieuwsAangepast

Goederenwagons ontploft in België

Op het spoor bij het Belgische plaatsje Wetteren bij Gent staan nog twee wagons in brand van de goederentrein die vannacht ontspoorde en in brand vloog. De trein vervoerde zeer brandbare en explosieve chemicaliën. De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden.

Niemand raakte gewond. Wel werden vijf buurtbewoners onwel. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De trein liep vannacht rond 2 uur uit de rails. Volgens de laatste berichten ontspoorden zes van de dertien wagons. De brand ontstond na een aantal explosies en ging gepaard met veel rook.

Licht ontvlambaar

Zo'n 300 omwonenden in een straal van 500 meter van het ongeluk werden uit voorzorg uit hun huizen gehaald. Ze zijn in een naburig gemeenschapshuis opgevangen. Inwoners van de plaatsen Wetteren, Serskamp en Schellebelle moeten ramen en deuren dicht houden, meldt de gemeente op haar website.

De brandweer heeft water uit de Schelde gepompt om te blussen, maar inmiddels is er giftig bluswater in de riolering terecht gekomen. Het rioleringsstelsel zal daarom later worden doorgespoeld.

De goederentrein werd bestuurd door een Nederlandse machinist en kwam uit het Rotterdamse havengebied. De eindbestemming was de zeehaven van Gent. In de wagons zat onder meer het zeer licht ontvlambare acrylonitril, een giftige stof die onder meer wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen en lijm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl