De politie doet groot onderzoek naar de bommen bij Jumbo-filialen
NOS Nieuws

Groningse recherche zoekt kookwekker

In het onderzoek naar de bommen bij Jumbo-supermarkten in Groningen gaan agenten de deuren langs met een opmerkelijk verzoek. Ze vragen de bewoners of ze hun kookwekker mogen zien.

De politie wil niet zeggen waarom een kookwekker een aanknopingspunt zou kunnen zijn. "Dat kan ik helaas niet zeggen in verband met het onderzoek", zegt een woordvoerder. "Maar er is informatie over een kookwekker binnengekomen."

Drie meldingen

De zaak draait om drie recente bomincidenten bij Groningse Jumbo-filialen binnen een maand. Eén keer werd een explosief gevonden voordat het kon afgaan, een andere keer kwam het wel tot een ontploffing en bij het laatste incident was er een bommelding, maar werd niets gevonden.

Begin vorige maand gaf de politie camerabeelden vrij van een mogelijke verdachte, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. De hoop is dat het onderzoek naar de kookwekker een doorbraak oplevert.

Agenten gaan bij enkele tientallen huizen langs. "We vragen die mensen of ze in het bezit zijn van een kookwekker en zo ja, of we die mogen zien", zegt de woordvoerder.

Intimidatie

Enkele Groningers bij wie agenten aan de deur zijn geweest, zijn geschrokken. Een van hen heeft de politie achteraf telefonisch om opheldering gevraagd en twee mensen hebben geklaagd bij RTV Noord. Ze voelden zich geïntimideerd.

"Heel vervelend, maar dat is absoluut niet nodig", zegt de politiewoordvoerder. "Dat we bij die mensen langsgaan, wil zeker niet zeggen dat ze verdachten zijn. Sterker nog: het is vooral bedoeld om mensen uit te sluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl